Letní putování 2018 - Častolovice

28.08.2018 19:54

Den první, úterý 21. srpna

Je osm hodin ráno, auto je naloženo, kočky zaopatřeny, zahrada pořádně prolitá, dům zamčen a my vyrážíme.

Putování začínáme v Častolovicích. Zastavujeme na parkovišti u zámku. Poznáváme milou paní vybírající parkovné, se kterou jsme se tu setkali před dvěma lety. Jen teď je to trošku jiné, protože nám vyjíždí parkovací lístek z EET pokladny.

Před dvěma lety, když jsme odsud odjížděli, jsme si slíbili, že příští Letní putování začneme právě tady. Minule jsme tu totiž byli někdy po čtvrté hodině odpolední a to už byla ve zvěřinci vyčerpaná denní dávka zámeckých nugetek a Anynka tolik toužila krmit jimi zdejší zvířátka. Navíc jsem chtěla poprosit paní hraběnku, pokud by se nám ji podařilo potkat, o podepsání knihy Cesta její maminky. Z nějakého rozhovoru na internetu jsem věděla, že ráno chodí do zámeckého parku opečovávat svoje růže.

Naše první kroky tedy směřovaly do zvěřince. Nugetky byly :o) – mrkvové. Nádherně voněly. Prošli jsme celý zvěřinec, Anička nakrmila kdejakou kozu, ovci, lamu a oslíka. V automatu jsme si dali kávičku, An čokoládku a chvíli jsme poseděli. A protože na mě přišlo nutkání, zašla jsem si na místní WC, které je krásné a se srdíčkem. Pak jsme se prošli zámeckým parkem a na parkovišti jsme si udělali malý piknik. Vezli jsme si koš plný okurek a rajčat z naší zahrady a nějaké zbytky z lednice. Rozložili jsme jídlo na dřevěný stůl, který na parkovišti je, usedli na lavice a pustili jsme se do jídla. Záhy jsme zjistili, že pytlík s jedním salámem je nějaký děravý. A ne jen na jednom místě – vypadal jakýsi rozsápaný a kolečka salámu byla okousaná. Ťapko!!! Ta kočka naše potvorná vlezla v nestřeženém okamžiku do auta a trochu nám prolustrovala piknikový koš. Nevadí, nevadí, i tak jsme si pochutnali, nesnědla všechno :o).

Zvěřinec častolovického zámku: https://www.zamek-castolovice.cz/minizoo/

Po vydatné svačině jsme se vydali na prohlídku zámku.

Častolovický zámek je překrásný nejen zvenku, ale i zevnitř. Je velice vkusně zařízený a působí domácky a útulně. Vypadá jako by ještě před chvílí hostil přátele rodiny Sternbergových z přilehlých panství.

Po prohlídce jsme ještě poseděli na nádvoří. I nádvoří je tu velice útulné a dýchá domáckou atmosférou. Všimli jsme si nově vysazeného stromu Olgy Havlové. Nedokázali jsme však identifikovat, o jaký strom vlastně jde (po návratu domů jsem vznesla na zámek mejlový dotaz a dozvěděla jsem se, že jde o pavlovnii plstnatou https://cs.wikipedia.org/wiki/Pavlovnie_plstnat%C3%A1)

Nemohu se nezmínit o dalším překrásném WC, které se nachází v přízemí zámku. Něžná péče a vkus paní hraběnky je tu prostě cítit na každém kroku. I ten hajzlík je krásnej :o).

Podpis do knihy jsem nezískala – paní Diana, jak tu paní hraběnce říkají, byla v Praze, vrátí se až zítra. Tak třeba někdy příště.

Zámek Častolovice: https://www.zamek-castolovice.cz

Fotogalerie zde: https://zabrezi20.rajce.idnes.cz/Letni_putovani_2018_-_Castolovice/

Další cesta vede do Kostelce nad Orlicí.