Letní putování 2018 - Doudleby nad Orlicí

01.09.2018 14:11

Pořád den první, úterý 21. srpna

DOUDLEBY nad Orlicí

Naše další kroky vedou do Doudleb nad Orlicí. Opět je to jen kousíček a chceme na vlastní oči spatřit krásu zdejšího zámku, který známe jen z webového prohlížeče. Auto odkládáme na parkovišti u zámeckého parku.

Sgrafitová výzdoba zámku je opravdu překrásná. Budova je to maličká a život kolem ní plyne jakoby líně. Příjemně líně. Prohlédli jsme si nádvoří, zašli si koupit pohlednice, a pak jsme se procházeli kolem. Cestou jsme potkali slepičky a černou velice přítulnou kočku, která si venku nahřívala kožíšek. Prošli jsme si zámecký park a viděli jsme jen zezadu stáje, které, jak jsme předpokládali, patří k panství. Říkali jsme si, jaký je asi zdroj příjmů rodu Bubna-Litic. Vstupné za prohlídky zámku to asi nebude. Asi jsou teda zemědělci, říkáme si.

Zámek Doudleby nad Orlicí: https://www.zamek-doudleby.cz/

Babiččin dvoreček: https://www.zamek-doudleby.cz/cs/novinky/babiccin-dvorecek.html

Statek se jmenuje Babiččin dvoreček, jak jsme po návratu z parku zjistili, a k zámku opravdu patří. Zašli jsme se tedy podívat ještě i tam. Potkali jsme tam spoustu domácích zvířat a tříbarevnou kočičku, která byla malinko bojácná, ale přece si pro pohlazení plaše přišla. Po prohlídce dvorečku vsedáme na železného oře a tradá dál.

Fotogalerie: https://zabrezi20.rajce.idnes.cz/Letni_putovani_2018_-_Doudleby_nad_Orlici/

Nabíráme směr Rychnov nad Kněžnou.