Letní putování 2018 - Litomyšl

17.09.2018 18:20

Den čtvrtý, pátek 24. srpna

LITOMYŠL

V Litomyšli jsme nikdy nebyli, takže vůbec netušíme, co můžeme očekávat. Víme jen, že je tam něco zapsané v UNESCO, ani nevíme co. Vjíždíme do města a hned zkraje vidíme parkoviště. Bohužel je plné. Nevadí, snad tu mají i nějaká další.

Vzápětí se ocitáme na náměstí. Mají ho tu dlouhé jako pes, ale je opravdu překrásné. Jen ho zaplňují stovky aut. Jsou úplně všude. Stěží nacházíme volné místo k zaparkování. Naštěstí ale přece jen nacházíme. Vystupujeme z auta a jakoby nám dal někdo facku. Ta hustota, co tu visí ve vzduchu, to je tedy síla. Lidi, lidi a zase lidi. Auta, auta a zase auta. Hektično, že by se dalo krájet. Nejradši bych znovu sedla do vozu a ujela. Ale když už jsme tady, trochu si to tu prohlédneme a když to nepůjde, tak to prostě nepůjde a pojedeme dál. Nevím proč, ale vždycky jsem si představovala Litomyšl jako malé, ospalé městečko.

Nadechnout a jdeme na to, budeme stateční :o)

Procházíme pomalu náměstím, prohlížíme si nádherné historické domy. A hele, mají tu krásné, nové čisté veřejné WC a sprchy. Kukaň WC babky vypadá jako moderní kancelář. Tady tedy Litomyšl zabodovala. Zjišťujeme, že jsou tu hned dvě pekařství Sázava, takže už snad ani nemusím psát, kde si dáváme kávičku. Odcházíme s ní do jedné boční uličky a konečně se nám ulevuje. Tady panuje klídek, žádné davy turistů a přitom je to tu stejně krásně opravené a čisté jako na náměstí. Usedáme na tarásek u domu pod muzeem a vychutnáváme si lahodný mok. Po kávičce naše kroky směřují do kopce k zámku.

Zámecké návrší je nádherné. Panuje zde klidná atmosféra, turistů je tu tak akorát a cítíme se tu příjemně. Krátí se nám čas vyhrazený pro parkování, takže se obracíme zpět k náměstí, ale ještě se sem vrátíme. Zámecký komplex je rozsáhlý a chceme ho důkladněji prozkoumat.

Cestou k autu se ještě stavíme v infocentru, abychom na veřejném internetu zjistili ubytovací možnosti v Novém Městě na Moravě, kam máme namířeno. Pak vsedneme do auta a vyrážíme směr zámek. Bohužel jsme netrefili správnou cestu a skončili jsme na kraji města u neplaceného parkoviště, které bylo ráno plné. A ejhle, teď je tu jedno volné místo. Super! Parkujeme a jdeme k zámku. Vracíme se na zámecké návrší.

Litomyšlský zámek je prostě impozantní. Návštěvu interiérů protentokrát nemáme v plánu, uděláme si sem někdy celodenní výlet. Vcházíme na nádvoří, procházíme parkem ve francouzském stylu a pokračujeme do zadní části, kde je park ve stylu anglickém. Tady si dáváme svačinu. Lebedíme si na lavičce, vychutnáváme si jídlo a rozhlížíme se kolem sebe. Park nám přijde v porovnání s velikostí budovy zámku jakýsi maličký. A neutěšený. Letošní horké léto dalo zabrat všemu živému včetně přírody a i tady jsou trávníky sežehnuté na troud. Působí to tu velice neutěšeně. Navíc jsou tu po celé ploše rozesety lavičky z laminátu, které absolutně neladí k nádheře renesančního skvostu, který je do parku zasazen. A hele, támhle vzadu je jezírko a vede z něj systém momentálně vyschlých kanálků, jejichž korýtka jsou taky vylaminátovaná. UNESCO? To fakt myslí vážně? Ve stejném laminátovém duchu je zařízena i zámecká kavárna, která je zřejmě vybudovaná z bývalé hospodářské budovy. Má velmi příhodný název El lamino café. Za zámeckou kavárnou je veřejné WC. Po nevšedním laminátovém zážitku si ještě jdeme prohlédnout vnitřní nádvoří zámku. Tady si spravujeme chuť. Klesá nám čelist. Sgrafitová výzdoba je ještě mnohem velkolepější než ta na vnějších zdech zámku. Pokocháme se a vracíme se na parkoviště. Musím konstatovat, že jak to ráno vypadalo bledě, teď je vše zalito sluncem a z Litomyšle si odvážíme hezké dojmy (až na ten laminát :o))

Musíme si ještě zajistit nocleh v Novém Městě na Moravě, protože má pršet. Z auta obvoláváme ubytovny a zjišťujeme, že je to marnost, bydlet se nebude. Takže… Strážek! Je od Nového Města jen asi 20 km daleko. Voláme Karlovi (Pro čtenáře věci neznalé – Karel je člověk, který spolu se svojí družkou Alenkou bydlí na westernovém městečku Beaver City nad obcí Strážek. Tam jsme před lety často jezdili, budovali trapperskou část městečka a postavili věž, kterou jsme pak i obývali.), abychom zjistili, že tento víkend žádná akce na Bívru není a můžeme tedy v civilu (Rozuměj – nemusíme mít dobové oblečení, které se na akcích vyžaduje) přijet a přespat.

Vyjíždíme z Litomyšle směr Nové Město. Cestou potkáváme několik pořádných plaváků, jednou dokonce musíme zastavit, protože pro provazy deště není vidět na cestu. Šťastně dorážíme do Nového Města a parkujeme na náměstí.

Fotky z Litomyšle: https://zabrezi20.rajce.idnes.cz/Letni_putovani_2018_-_Litomysl/