Letní putování 2018 - Neratov a Zemská brána

07.09.2018 15:17

Stále den druhý, středa 22. srpna

NERATOV

O Neratově jsme se dozvěděli, je to tak rok, z televizní reklamy. Banka v ní půjčila peníze farářovi a ten zachránil kostel a postavil zařízení pro mentálně postižené lidi. Tenkrát jsme pátrali na internetu, jestli se ten příběh zakládá na pravdě a zakládal. To místo opravdu existuje a já nemůžu uvěřit, že jsme tu.

Osada leží v kopcích až na konci světa. Tak nám to aspoň přišlo – jako konec světa. Víska je to maličká, jen pár domů. Byla opuštěná a ožila taky díky aktivitám pana faráře. Všemu vévodí překrásný, obrovský poutní kostel, který Sdružení Neratov vzkřísilo ze sutin zříceniny určené k demolici. Pohled na něj ze silnice je opravdu úchvatný. Koukáte vzhůru na kopec a říkáte si: „Týjo, to je ale krása!“ a srdce vám zaplaví pocit úžasu a štěstí.

Celá osada je upravená a čistá a je vidět, že se tu stále něco buduje. Nádherná budova fary, ovocný sad na jižním svahu, něco domácích zvířátek, kavárna, ubytovna, úplně nová budova pivovaru… Všude je vidět péče. Po osadě se pohybuje docela dost turistů, hospoda je plná hostů, prostě to tu žije. Před domy posedávají klienti, kterým Sdružení Neratov dává práci v chráněných dílnách. Jsou to lidi s mentálním postižením, kterým sdružení nabízí pomoc s adaptací v běžném životě. Jsou milí, bezprostřední a skoro všichni na nás halekali hlasité dobrý den!

Neratov je zasazen do nádherného kousku přírody. Jsou to ale hory a život tu asi nebude zvlášť v zimním období úplná idyla.

Neratov nás hodně oslovil.

V místní hospodě jsme si dali kávičku a horkou čokoládku a nad mapou hloubali, zda budeme pokračovat na sever někam na Broumovsko, nebo začneme padat k jihu s výhledem návštěvy MS v letním biatlonu v Novém Městě na Moravě. Vyhrála varianta B.

Zajímavá videa:

https://www.youtube.com/watch?v=AeoMhfg15wk

https://www.youtube.com/watch?v=CeMN5vhUPP0

 

ZEMSKÁ BRÁNA

Cestou na jih jsme zastavili u překrásného kamenného mostu přes Divokou Orlici. Skalnatému údolí Divoké Orlice v tomto místě se říká Zemská brána. Má rozlohu přes 88 ha a je prohlášené přírodní rezervací. My jsme si prošli jen jeho část vedoucí od kamenného mostu k Pašerácké lávce. Je to asi 400 m. Řeka tvoří hranici mezi kraji - tam jsme šli krajem Královéhradeckým, zpět po druhém břehu krajem Pardubickým. Krásný kout naší země.

Den se překlápěl k večeru a bylo třeba najít nocležiště. Podařilo se to asi napočtvrté, ale podařilo se a spalo se tam hezky.

Ráno jsme sbalili náš pojízdný cirkus, vyhledali vhodné snídaliště, uvařili si čaj, nasnídali se, vyčistili si zoubky a vyrazili.

Fotky Neratov: https://zabrezi20.rajce.idnes.cz/Letni_putovani_2018_-_Neratov/

Fotky Zemská brána: 
https://zabrezi20.rajce.idnes.cz/Letni_putovani_2018_-_Zemska_brana/

Nabrali jsme směr Žamberk.