Letní putování 2018 - Nové Město na Moravě a Beaver City

20.09.2018 14:55

Stále den čtvrtý, pátek 24. srpna

NOVÉ MĚSTO na MORAVĚ, díl první

Když vystupujeme z auta, neprší a je tu sucho, déšť sem zřejmě ještě nedorazil. Navštěvujeme informační centrum, kde zjišťujeme, že je na náměstí veřejné WC a sprcha. Dostáváme i program biatlonového víkendu. O to tady totiž jde - pořádá se tu MS v biatlonu na kolečkových lyžích. Srdce fanynky biatlonu plesá.

S Andulkou jsme vyslechly volání očistné lázně a s ručníkem a hygienickou taškou vyrážíme vstříc vodnímu dobrodružství. Táta, že prej nepotřebuje a že se sejdeme v autě. Téda, Ti tady ale mají krásnou sprchu. Rochníme se v proudu vody a jsme blahem bez sebe. Voda je horká, sprcha čistá, prostě ráj na zemi. Takhle vypadá dokonalé štěstí. Rozpařené a v patřičné čisťoulinké euforii vylézáme ven. Oj, schyluje se k dešti. Honem do auta. Jen tak tak dobíháme, dveře auta zaboucháváme s prvními kapkami.

Blíží se čas startu smíšených dospěláckých štafet a ještě potřebujeme nakoupit jídlo na ráno a na večer, takže prohlídku města necháme až na zítra.

Cestou k obchodu déšť ustává, ale při nakládání nákupu do auta se zase spouští. Prostě blázinec. Celé léto sahara a teď tohle :o).

VYSOČINA ARÉNA - MS v biatlonu na kolečkových lyžích

Jelikož organizátoři neočekávali příliš velkou účast diváků, vyhradili nám parkoviště přímo u arény, kde v zimě parkují biatlonové týmy a ne na poli až za hlavní silnicí. Když zaujímáme pořadateli vytyčenou pozici, je tu jen pár aut. Stále prší a dost se ochladilo. Sedíme v autě, přemítáme nad tím, jak hodně se obléct a jak dlouho budeme čekat, než vyrazíme vstříc biatlonovému dobrodružství. Jestli půjdeme rovnou, nebo ještě chvíli počkáme, kdyby třeba déšť ustal. Je rozhodnuto – jdeme hned. Oblékáme se radši hodně, navlékáme pláštěnky a vyrážíme. Pláštěnek jsme si moc neužili, cestou přestává pršet a začalo se oteplovat. Přicházíme k aréně a z reproduktorů slyšíme, že vrcholí závod smíšených juniorských štafet. Vypadá to, že naši vedou. Přidáváme do kroku a stíháme finiš. Začíná to fakt pěkně. Miluju biatlon! Rozehřátí svižným krokem ze sebe strháváme oblečení. Skoro všechno, takové je tu vedro. Na tribunách je dost místa, ne jako sardinkárna v zimě – super. Nacházíme si místo na tribuně A přímo naproti pódiu, kde se co nevidět odehraje vyhlášení výsledků. Takže Vysočina Aréna – jsme zase tady. Jak je to dlouho, co jsme tu byli naposled? Dva a půl roku. Je to jako včera. Tenkrát jsem mrazem necítila chodidla. Letní verze je pro tělo o milion procent příjemnější.

A máme tu medailový ceremoniál, česká vlajka letí vzhůru. Do toho naše hymna. Fakt parádní začátek víkendu. Závod musel být pořádný masakr, protože většinu času pršelo a chvílemi to byl hodně velký šupec. Klobouk dolů před všemi závodníky.

Zhruba za hodinu začínají štafety dospělých, takže se občerstvujeme, vyprazdňujeme a závod může začít. A je to panečku drama od začátku do konce. Když na stadion přijede český reprezentant, tribuny vstávají a bouří. Při každé jeho vystřelené ráně je slyšet hlasité vysoké „jó“, nebo hluboké „ou“ podle toho, jestli se trefil, nebo ne. A když odjíždí, tribuny znovu šílí – biatlonová kulisa jak má být. Pořadí států se neustále mění jako při každé štafetě, my fandíme jako o život a naši berou stříbro. Nádhera! Krásná tečka dnešního dne.

STRÁŽEK – BEAVER CITY

Je už tma, když parkujeme u spodní brány Bívru. Brána je otevřená, vstupujeme na trappeřiště. Po celém jeho obvodě je natažen ohradník pro kozy a ovce, takže přes něj trošku pajdáme. Rozhlížím se a zírám, jak za těch 13 let, co jsem tu nebyla, vyrostly stromy. Jdeme dál nahoru a před městečkovým obchodem na nás štěká přivázaný pes. Je to Činuk, to se ale dozvídáme až později, a je k nám přívětivý a nechá se pohladit. Obyvatelé obydlí – Alenka a Karel – vycházejí na zápraží a zdraví se s námi. Prohodíme pár slov a jdeme se navečeřet na verandu hotelu, potom ubytovat. Cestou na věž už zase poprchává. Po tolika letech znovu na věži… zvláštní pocit, když už ji obhospodařuje někdo jiný. Zabydleli jsme se a jdeme ještě na chvíli za A + K. Asi za hodinu míříme na kutě.

Fotky: https://zabrezi20.rajce.idnes.cz/Letni_putovani_2018_-_Nove_Mesto_na_Morave_a_Beaver_City/