"Letní putování 2021" - Kyjov, Moravský kras

18.01.2022 20:49

SOBOTA 18. ZÁŘÍ 2021

KYJOV

Ráno se zde stavujeme v selské jizbě, sháníme koflíky na kávičku s folklórním motivem – takovou malou vzpomínku na hezkou dovolenou. Odjíždíme sice s nepořízenou, přes léto prý turisti všechno vykoupili, ale když už jsme tady, kupuju si litránek Rulandy šedé na cestu a Aničce půl litránku burčáku. Paní prodavačka nesouhlasně vrtí hlavou a ptá se, proč jen půl litru. „Proto, že je jí šestnáct!“ „No a?!“ Inu, paní prodavačka s jejím humorem mi bude chybět. Ještě proběhneme trhy v parku, jestli by tam neměli nějakou hezkou keramiku, ale ani tam nepochodíme. Nabíráme kurz Moravský Kras.

MACOCHA

Parkujeme u horního můstku Macochy, koukneme do „díry“ a přemýšlíme, kterou z jeskyň navštívíme. Nakonec se rozhodujeme pro Sloupsko-Šošůvskou. Před devíti lety jsem tudy projížděla s Aničkou a byly jsme se podívat u vlezu a výlezu z jeskyně a já jsem jí tenkrát slíbila, že ji sem někdy vezmu. Po devíti letech slib plním. Pořádně jsme se nabalili, abychom prohlídku ve zdraví přežili a jdeme si koupit vstupenky. Tato jeskyně nemá moc bohatou krápníkovou výzdobu, ale nádherné obrovské prostory a propasti. Je to prostě nááádhera! Moc si prohlídku užíváme. Venku se pak strašně dlouho nedokážeme zahřát. V jeskyni zima, venku zima, vražedná kombinace.

A teď už máme všechno hotové a nabíráme směr severozápad. Ještě se stavíme v obci Letovice na oběd, který je mimochodem předražený a nic moc, a pak už nonstop až domů.

Bylo to krásné!

Najeli jsme 852,2 km.

fotky