Z deníku fanynky biatlonu

14.09.2016 11:13

9. - 11. září 2016, Mistrovství ČR v biatlonu na kolečkových lyžích

Letošní druhý zářijový víkend slibuje tropické počasí. Vloni jsme div nezmrzli, dokonce i sníh padal a letos se nejspíš uvaříme ve vlastní šťávě. Z domova vyrážíme v půl deváté. Cestou se zastavujeme na svačinku v Kostelci nad Orlicí. Kávička a ARArohlík, to je to, oč tu kráčí. A taky vzpomínka na letní putování. Z minula už víme, kde tu mají veřejné WC. Teď se obohacujeme o další informaci – v sobotu je zavřené. A já už to fakt nevydržím!!! Tryskem Kostelec opouštíme.

Přijíždíme k šedivskému biatlonovému areálu na kraji Letohradu. Vidíme, že parkoviště pro diváky zeje prázdnotou, probíhají tam nějaké práce a je uzavřené. Jedeme se tedy zeptat pořadatele stojícího u vstupu do areálu, kde máme zaparkovat. Posílá nás na VIP parkoviště v těsné blízkosti biatlonové trati.

Náš Pašík se těšil z těsné blízkosti biatlonového Bavoráka :o)

Právě končí sprinty dorostu. Společné závody juniorů a dospěláků budou zhruba za hodinku, tedy vpoledne. Jdeme si najít místo na tribuně. Slunko to do nás pere jako o život. Jedna tribuna je celá zalitá sluncem a dle jejího umístění je zřejmé, že se to až do večera nezmění. Ta je tedy pro nás passe, protože s úžehem skončit nechceme. Stromy, stojící za druhou z tribun slibují, že až se slunce trošku otočí, začne se po ní šířit jejich stín. Zaujímáme pozici úplně nahoře v levém rohu. Volba je to správná a po celou dobu odpoledních závodů je nám tam dobře. Probíhají nástřely mužů i žen, snažím se ulovit nějaké fotografie české reprezentace. S naším malým zápisníkem (rozuměj malým, kapesním foťákem) to na tu dálku věru není věc jednoduchá. S úderem dvanácté vybíhá ze startu první žena. A kolotoč začíná. Gabča na ležce čtyřikrát chybuje a na stojce taky. To jí není vůbec podobné, co se jí asi honí hlavou, že ji to tak rozhodilo? Zjišťujeme to poznenáhlu. Do někoho nacouvala a pochroumala si svoje BMW. Jak vidíme na parkovišti, není to nic dramatického, ale v posledních dnech to není její první karambol. Nedávno o hodně víc nabořila auto svého muže. Není divu, že ji to dneska tak rozložilo. 

Gabča

Končí sprinty žen a za chviličku startují muži. Ze své pozice v rohu tribuny vidíme trošku i do zákulisí, takže pozorujeme, jak jsou všem českým reprezentantům odebírány vzorky krve z ucha. Milan zasvěceně prohlašuje, že je to pro zjištění, jak jsou jejich organismy po zátěži zakyseleny. Sprinty končí, další závod bude až v osm večer. Za tři hodiny začíná zábavné sportovní odpoledne pro děti. Jdeme se pěšky do města naobědvat. Bereme hned první restauraci, tu v areálu letohradského Muzea řemesel, procházka rozpáleným městem je sice hezká, ale děsně úmorná. Vplouváme mezi chladivé stěny bývalé sýpky. Jsou přes metr tlusté a je za nimi opravdu krásně. Andulce trvá jen pár chvil, než objeví na stěně zavěšenou klec s papouškem. Vypadá ospale (ten papoušek, ne Andulka) a nechce komunikovat. Není divu, tady se asi moc nevyspí. Nejspíš celé dny proklimbá. Objednáváme si pití a my dvě s Andulkou zeleninový salát. Milan nemá hlad, vystačí si s pivem. Dostáváme pití, a pak čekáme na salátky. Čekáme, čekáme a čekáme… Nejspíš si tady zeleninu sami pěstují a ještě jim nedozrála. Urgujeme dlouhou čekací dobu a za chvíli na stole přistávají saláty a omluva, že se v kuchyni nějak zasekly a že nám tím pádem bude účtován pouze jeden.

Cestou zpět se ještě stavíme koupit jídlo ke snídani a doplnit zásoby vody, které v tom vedru rychle mizí. Do areálu přicházíme včas, soutěže právě začínají. Milan s Andulkou se vydávají soutěžit, já je jistím zezadu. Tedy vsedě hezky ve stínu. Někdo přece musí pohlídat naši bagáž. An s tátou si to pořádně užívají. 

Odzávodí všechny zábavné disciplíny, a pak odcházíme k párty stanu čekat na autogramiádu. Andulka už má podpisů posbíraných dost, ale na její fandící ceduli jí ještě nějaké chybějí. 

Po autogramiádě jdeme opět zaujmout pozice na tribuně. Obsazujeme naše osvědčené místo. Na pořadu dne jsou supersprinty. Jde v podstatě o biatlonovou exhibici, aby si to tu závoďáci i diváci pořádně užili. Tribuny praskají ve švech a není snadné najít přes lidi stojící před námi skulinu, abychom dobře viděli. Nakonec se do podaří; Andulka si vylézá na žbrdlení tribuny. Start - závod začíná. Jedou se dvě (muži tři, protože je jich víc než žen) vyřazovací kola, protože je třeba z celého startovního pole získat dvacet nejlepších žen a dvacet dva mužů. Přímo do finále postupuje jen několik nejlepších dospěláků a juniorů podle toho, jak se umístili v odpoledním sprintu. Gabča s Lucií Charvátovou, kterým se odpolední závod nepovedl, dostávají divokou kartu a postupují rovnou do finále supersprintu. V mužské kategorii žádná divoká karta nepadá. A je odstartován první rozběh, druhý a hurá, finále žen. Je to jízda, všichni se skvěle baví. Nastupují muži. První rozběh, druhý, třetí, finále. Je na co se koukat, všichni si to užíváme. Vyhlášení vítězů, pak ohňostroj. Před jedenáctou hodinou večerní opouštíme areál a odjíždíme do nedalekého lesíka, kde jsme si dopoledne vyhlédli místečko na spaní. Ustlat, vyčistit zuby a spát!

Moravcovic rodinka

Spí se nám dobře, je teplo, neprší. Jen v dáli slyšíme pohyb nějaké zvěře a z biatlonového areálu decibely dunící hudby. Ráno vstáváme na pohodu, nikam nespěcháme. Dospělácké stíhací závody začínají až ve dvanáct. V klidu si uvaříme čaj, nasnídáme se a sbalíme. Do areálu dorazíme na konec dorosteneckých závodů. Anynka se dosytosti vyřádí na provazovém hřišti a zhruba hodinku před začátkem zaujímáme pozice na tribuně. Naše rohové místečko je obsazené, takže se usazujeme na kraji o dvě patra níž. Uvidíme dobře na start i cíl, jen kvůli střelbě se budeme muset sehnout skoro až k podlaze, protože nám ve výhledu na posty jedna až šest brání stříška kryté části střelnice. Ale i tak jsme spokojeni. Nástřely, závodníci se řadí a jedééém! A je to zase jízda a tribuny burácí. Každý závod však jednou skončí a to se právě děje. Ještě vyhlášení vítězů, a pak už domů, letos je to vše. Tak zase za rok, bylo to tu hezké, na shledanou!

 

Hilzna, hilzna, hilzna...

Pětadvacetiminutový záznam České televize:

https://www.ceskatelevize.cz/porady/10173592362-biatlon/216471291249002-letni-m-cr-2016/